Wednesday, August 3, 2011

Η φύση είναι παρελθόν...

Του Tee Menem



Φεύγω από την Αθήνα με καθαρή συνείδηση. Βέβαια το να πηγαίνεις διακοπές τον Αύγουστο είναι πλέον "περίεργο" κατά την κοινή γνώμη, σε συνθήκες κρίσης κι ας είναι φυσιολογικό και νοιώθεις σχεδόν προνομιούχος ωραίο θέμα για ρεπορτάζ, Προσωπικά, εκτός από πολύ δουλειά, έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να γίνει η ζωή μου στην Αθήνα πιο ανθρώπινη και μαζί με πολλούς άλλους φίλους και φίλες έχουμε ένα σοβαρό λόγο να επιστρέψουμε (λέγε με Ash In Art) και όχι να αναζητήσουμε μόνιμα την τύχη μας στα βουνά, θα ήταν μία κάποια φυγή αυτό πιστεύω. Ήθελα οι φίλοι μου να νοιώθουν πιο καλά μαζί μου κι εγώ πιο χαλαρός μαζί τους. Φτιάξαμε και τον Rock XS για να ακούμε και να παίζουμε τη μουσική μας. Χρησιμοποίησα και τη φωνή μου στα όριά της, έκλεισε δύο-τρεις φορές, αυτή τη χρονιά. Όταν ενωνόταν μαζί με άλλες ακουγόταν περισσότερο. Στον ύπνο μου δεν έγιναν μεγάλες δρασκελιές, χάνεται η φαντασία σ' αυτή την πόλη αν δεν το προσέξεις. Και ως γνωστόν η μνήμη του έθνους υπολειτουργεί, αυτονόητα η δική μου είναι αδύναμη. Μου σύστησαν σταγόνες αλόης για να επανέρχεται κάπως...ας πειραματιστούμε.

Στο θέμα μας. Το χέρι των εμπρηστών είναι μακρύτερο και δεν έχει σχέση με αυτό του Καραγκιόζω. Αυτός έφτανε σ' ένα πανέρι, έψαχνε λίγο ψωμί. Οταν μπαίνει φωτιά σε ένα δάσος γνωρίζω πλέον μέσα μου ότι δεν πρόκειται μόνο για τους γνωστούς κλέ-φτες (δις) αλλά για κλέφτες της ίδιας της ζωής, πρόκειται για πληρωμένους δολοφόνους της φύσης. Σε αυτούς τους τελευταίους η φωτιά είναι κάτι σαν προέκταση του ίγκο (εγώ) τους και του χεριού τους και του άλλου που έχει σχέση με το μεγάλο αυτοκίνητο και αν και αόρατοι φροντίζουν σα παιδιά τους τα δελτία ειδήσεων, τα τροφοδοτούν με εικόνες καταστροφής, κάτι που απολαμβάνουν ολίγον καψαλισμένοι από το σαλόνι του σπιτιού τους.

Η μεγάλη φωτιά στην Κέρκυρα είχε πολύ καπνό και ελάχιστο νερό. Οι Deep Purple έγραψαν ένα κορυφαίο τραγούδι αρκετές δεκαετίες πριν σχετικά με ένα φαινόμενο, το Smoke On The Water. Το νερό δημιουργεί καπνό, κι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά! Από το νερό μπορεί να ξεκινήσει φωτιά όταν υπό κάποιες φυσικές συνθήκες (σε συνθήκες υγρασίας και ξηρασίας) γίνεται χημική αντίδραση. Μέχρι εκεί! Η φύση έχει αρκετά αμυντικά αποθέματα και επιβίωσης (από την στάχτη της ξαναγεννά ζωή) αλλά όχι τόσα για να αντιμετωπίσει την κακοδαιμονία της, τον άνθρωπο που συνεχίζει να της πηγαίνει κόντρα. Η φύση στις μέρες μας δεν προλαβαίνει να βλάψει τον εαυτό της. Η φυσική (από την ίδια τη φύση) καταστροφή είναι κάτι που δεν συμβαίνει στις μέρες μας και γι' αυτό δεν θα έπρεπε να λέγεται έτσι. Ίσως ένας νέος ορισμός να της ταίριαζε καλύτερα. Ανθρωπιστική διαστροφή ή παρα φύση καταστροφή! Η διαστροφή είναι ενάντια και στην ίδια τη φύση του ανθρώπου. Συμβαίνει όταν τα ψυχικά αποθέματα στερεύουν, όταν υπερισχύει η άλλη, η εκμεταλλευτική φύση των πραγμάτων. Κι εκεί η στρόφιγγα δεν κλείνει ποτέ, είναι αχόρταγα ανοιχτή. Όταν αρχίσει δεν τελειώνει πουθενά γιατί δεν έχει διέξοδο, είναι ο ορισμός του αδιεξόδου.

Προσπάθησε να μπεις στο μυαλό ενός τέτοιου διεστραμμένου μυαλού. Θα συναντήσεις χαρακτηριστικά ξένα στη δική σου φύση. Κακία, δυστροπία, δυσπροσαρμογή, ΜΙΣΟΣ. Αυτοί οι χαρακτήρες και όσοι σκαρφίζονται κόλπα εις βάρος μας έχουν σε αυξημένο βαθμό τον ατομικισμό και την ανευθυνότητα. Είναι οι κακοί. Και φυσικά δεν βρίσκονται στη φυλακή. Επανειλλημένα ακούμε από επίσημα χείλη ότι πρόκειται για εμπρηστές αλλά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Συμφέρει κι άλλους η φωτιά. Οχι μόνο τους εμπρηστές.

Είκοσι φωτιές άναψαν ταυτόχρονα στο νησί των Φαιάκων, ούτε μία ούτε δύο. Εάν αυτό δεν είναι ένα διεστραμμένο σχέδιο, τι είναι?

Ταξίδεψα στην Κέρκυρα άλλοτε για δουλειά, για αγαπημένα πρόσωπα, για αναψυχή. Ένα νησί με μεγάλα δάση και ελαιώνες. Μου είχε κάνει εντύπωση που οι Κερκυραίοι αγρότες άφηναν τα δίχτυα τους όλο το χρόνο στο χώμα. Πήγαιναν και μάζευαν τις ελιές που έπεφταν μόνες τους. Δεν χτυπούσαν τα κλαδιά. Από εκεί κατάλαβα ότι αγαπούσαν τη φύση γι αυτό και αγαπάνε τη μουσική, η Κέρκυρα είναι ένα νησί με πολύ μουσική. Ακόμα και στο μικρότερο χωριό υπάρχει μία μπάντα. Ισως είναι το μόνο μέρος στον πλανήτη με τόσες ορχήστρες, αναλογικά του πληθυσμού. Ναι, το μικρόβιο του τουρισμού έχει χτυπήσει το νησί από παλιά, στην βόρεια και στη νότια πλαυρά, σε δύο σημεία και αυτά που συμβαίνουν εκεί δεν απέχουν πολύ από όσα συμβαίνουν στην Αγία Νάπα το Φαληράκι ή το Λαγανά. Αλλά είναι οι άνθρωποι που έκαναν την διαφορά όλα αυτά τα χρόνια , γι αυτό και ο τουρισμός εκεί είναι διαφορετικός, έχει άλλα στάνταρντς, είναι υψηλού επιπέδου και προσιτός από όλους.

Σε αυτό το νησί χτύπησε η φωτιά, εκεί η ανθρώπινη διαστροφή έδωσε τα ρέστα της, κι αν δείτε τις εικόνες που έρχονται είναι συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει. Βέβαια, δεν είναι μία πυρκαγιά που κατακαίει δίπλα μας όπως το 2007 και γι αυτό δεν υπάρχει μαζική αντίδραση. Για το νησί όμως σημαίνει καταστροφή και για τους ανθρώπους του είναι ίσως η μεγαλύτερη αδικία, μεγαλύτερη και από την άρνηση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών να αναγνωρίσουν το κουμ κουάτ, το τοπικό ποτό, ως ποτό με ονομασία προέλευσης (sic)και τον υποβιβασμό της τοπικής ομάδας! Θυμηθείτε, οι αναδασωτέες περιοχές είναι μόλις το 10% των καμμένων...

Σας παραθέτω μερικά τραγούδια που ενδεχομένως στο μέλλον να φωτίσουν σαν φωτιά τη σκέψη σας.

Deep Purple - Burn
Bruce Springsteen - Fire
Kasabian - Fire
Arthur Brown - Fire
Die Krupps - Fire (διασκευή Arthur Brown)
Jimi Hendrix - Fire
Nine Inch Nails - Burn
Arcade - Fire
Ξύλινα Σπαθιά - (Η φωτιά στο) Λιμάνι
Prodigy - Fire

Καλή ακρόαση!
Τhe house is burning!

No comments:

Post a Comment