Thursday, November 3, 2011

From Manivesto1956-Η κηδεμονία της τέχνης...

http://manivesto1956.blogspot.com/


Η έκθεση στο Παλάτσο Strozzi, στη Φλωρεντία, δείχνει αριστουργήματα της τέχνης που δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος στην ιταλική Αναγέννηση.
Πρόκειται για έργα της αφρόκρεμας των καλλιτεχνών της Αναγέννησης Botticelli, Filippo Lippi, Beato Angelico, Paolo Uccello, Donatello, Antonio del Pollaiolo, Domenico Veneziano and Lorenzo di Credi που αφηγούνται τη γέννηση του σύγχρονου τραπεζικού μας συστήματος και της οικονομικής άνθησης που προκάλεσε, θέτοντας σε νέες βάσεις τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και την οικονομία της ευρωπαϊκής ηπείρου από το Μεσαίωνα μέχρι την Αναγέννηση.
Οι επισκέπτες ανατρέχουν στις ρίζες της οικονομικής υποδομής της Φλωρεντίας που αναπτύχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ευρωπαϊκού εμπορίου για πάνω από 500 χρόνια, παρακολουθούν την καθημερινή ζωή των οικογενειών που ελέγχουν το τραπεζικό σύστημα και αντιλαμβάνονται το κυριότερο χαρακτηριστικό του- τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ πνευματικών και οικονομικών αξιών. Η έκθεση αναλύει τα συστήματα που χρησιμοποιούν οι τραπεζίτες για τη δημιουργία τεράστιας περιουσίας, καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τις διεθνείς σχέσεις και ρίχνει επίσης φως στη γέννηση της σύγχρονης κηδεμονίας της τέχνης, που με το πέρασμα των αιώνων μετατράπηκε εργαλείο άσκησης της εξουσίας.
Οι τράπεζες υπήρξαν από τη γέννησή τους προστάτες των τεχνών. Το τρίπτυχο δύναμη-τέχνη-εξουσία υπήρξε και εξακολουθεί να είναι καθοριστικό για την ανάπτυξη της τέχνης και την επέκταση της επιρροής της εξουσίας στην άνθιση της τέχνης. στην καθιέρωση καλλιτεχνών και τη διαμόρφωση της νοοτροπίας και της αισθητικής του κοινού.


Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του συγγραφέα Tim Parks (Medici Money - Banking, Metaphysics and Art in Fifteenth-century Florence) και της ιστορικού τέχνης Ludovica Sebregondi.

Pallazzo Strozzi: έως τις 22 Ιανουαρίου 2012

No comments:

Post a Comment